5 marca br. klasa IIa w ramach akcji „Poznajemy zawody naszych rodziców” była w Pizzerii Dominium, żeby zobaczyć jak wygląda praca w tym miejscu. Najpierw pani opowiedziała trochę o pochodzeniu pizzy, o jej składzie oraz o procesie produkcji. Ciekawostką był fakt, że znano ją już w starożytności. Za „przodków” pizzy można uznać niewielkie placki, pieczone na rozżarzonych kamieniach, wykonane z ciasta makaronowego, a później drożdżowego. Uboga ludność żywiła się nimi np. w starożytnej Grecji, potem przypadły do gustu także Rzymianom.
Następnie pani zaprezentowała narzędzia potrzebne do pieczenia pizzy: siatkę na ciasto, łopatę do wsuwania do pieca oraz sam piec, w którym temperatura dochodzi do 300 stopni Celsjusza. Pizzer pokazywał jak można formować pizzę. Byliśmy pod wielkim wrażeniem zdolności pana.
Na koniec każdy z nas mógł spróbować pizzy. Była pyszna!! Dostaliśmy też drobne upominki.
Wycieczka była udana i interesująca.